FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(570.)
LADÁNYBENEI ISKOLAI TÚRA A BETYÁR-DOMBRA


Időpont: 2018. október 11. csütörtök
Útvonal: Megyehatár - Betyár-domb - Szánkózódomb - Gödörállási dûlõ - Ladánybene
Táv: 9 km


A ladánybenei iskolában, az idei õsztõl, igyekszünk több természetközeli programot szervezni, mert egyrészt fontos a táj ismerete, fontos, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat egy erdõben vagy dûlõúton, másrészt szükség van arra, hogy többet mozogjanak, legyenek jó levegõn, növeljék az állóképességüket. Nem utolsó sorban, a szülõfalu, lakóhely és környéke ismerete is fontos. Az idei tanév túrái sorában, ez már a második volt ladánybenei terepen, és volt egy hegyvidéki is. Ilyen kevés alkalom után is le lehet szögezni egy-két dolgot, tapasztalatként.
Például, hogy jó hatással van a gyerekekre - sõt: felnõttekre is - , bár az elsõ alkalommal nagyon szenvedtek a fizikai része miatt, nehezen viselték a vízhiányt, itt fájt, ott fájt. Másodszor vagy harmadszor már ezen gyötrelmek töredéke maradt csak. Ugyanakkor nõtt az élmények befogadása, a környezet dolgait is jobban kezdték észrevenni; olyan érdekességeket, szépségeket, amelyek mellett elsõ alkalommal elsuhantak.
Ugyancsak az elsõ alkalmakkor jellemzõ inkább, hogy kiszabadulva a zártságból, a gyerekek hangosak, nehezen akarják érteni a szót, rohannak, nem lehet õket visszatartani. Ez is a folyamat része. Ugyanis nem természetes az, hogyan kell a természetben viselkedni. És egymás tisztelete, tolerálása se mindenkinél egyértelmû. Azonban ezek mind javíthatók, változtathatók. És már 2-3 túra után is látszik változás, jó irányban.
A mai túra Ladánybenén és Táborfalva déli részén volt. Sok ember el se indulna errefelé túrázni, de sose az számít, ki nem, hanem hogy ki igen. A lényeg mindig az, aki nem válogat. És ezek a gyerekek, számszerint harminkét fõ, kiegészítve három pedagógussal, nem válogatott. Örültek, hogy mehetnek, hogy kicsit kevesebb kötöttséggel, így önfeledtebben csatangolhatnak néhány órát, ráadásul jó levegõn, szép erdei-mezei környezetben.
Szóval, aki ezen a napon túrázott, nem döntött rosszul. És bár ma is akadtak nehézségek - mint pl. az úttalan utakon rálelni a megfelelõ ösvényre -, de megoldódtak, mint ahogy mindig minden megoldódik, csak türelmesnek kell lenni.
A túra óta pedig eltelt néhány nap, a résztvevõ gyerekek egy része, amikor meglátott az iskolában, köszönés helyett csak annyit mondott: jó volt ám túra!
Vagyis, ha Isten is segít, folytatjuk a sort, akár évszaktól, korai sötétedéstõl függetlenül is. Mert mind túrahelybõl, mind érdeklõdõ gyerekbõl, felnõttbõl van bõven. Szerencsére. A menésre pedig, fenköltebben a természetjárás gyakorlására, erõsen rá lehet szokni. Arról nem beszélve, hogy izomláz is csak az elsõ két-három túra után van. Utána viszont már csak a jólesõ öröm, hogy ezt a napot se veheti el tõlünk senki...
A mai túra a tatárszentgyörgyi megyehatártól indult, majd a Betyár-dombi tanösvényt érintettük, aztán a buckás-borókásban a beneiek Szánkózódombjára másztunk fel, végül a Gödörállási dûlõn visszagyalogoltunk a faluba.
A többirõl meséljenek a képek...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balázs Laura (Ladánybene), Balog Csaba (Lajosmizse), Baranyi Ádám (Ladánybene), Boda Viktória (Ladánybene), Bodonyi-Kovács Nikoletta (Ladánybene), Csávás Luca (Ladánybene), Csizmadia Pálné (Ladánybene), Dorogi Kornél, (Ladánybene), Dorogi Lili (Ladánybene), Ferenczi Henrietta (Kecskemét), Ferenczi Péter (Ladánybene), Gáspár Gergõ (Ladánybene), Hürkecz Zsolt (Ladánybene), Jakobicz Alexandra (Ladánybene), Kucsera Andor (Ladánybene), Kupás Fanni (Ladánybene), Lányi László (Ladánybene), Majoros Virág (Ladánybene), Nagy Attila (Ladánybene), Nagy Ferenc (Ladánybene), Nagy Leona (Ladánybene), Nagy Mihály (Ladánybene), Pákozdi Vanda (Ladánybene), Palakovics Csaba (Ladánybene), Palakovics Zsanett (Ladánybene), Salga László (Ladánybene), Sipos Adrienn (Ladánybene), Sipos Barbara (Ladánybene), Sipos Luca (Ladánybene), Sipos Róbert (Ladánybene), Somlai Martin (Ladánybene), Szagri Ildikó (Ladánybene), Terjék Beáta (Ladánybene) és Trucza Martin (Ladánybene).
 

 

Megyehatár

 

Elhagyott tanya

 

Az elsõ színes levelek

 

Vegyes erdõ

 

Kidõlt fa

 

Borbolya

 

Út a Betyár-dombra

 

Vadszõlõ

 

Kilátás a dombról

 

Traccs

 

Lépegetünk, méregetünk

 

Betyár Óriások

 

Felfutóban

 

Áttetszés

 

Színek

 

Ki a király?

 

Részegység

 

Tisztás

 

Laci

 

Moha Úr

 

Lemenõben a Nap

 

Határkerítés

 

Buckák között

 

Túrázni jó!

 

Bogáncs

 

Szánkózódombon

 

Gödörállási dûlõn

 

Hostya tanya

 

Boldogság

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz