FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(323.)
KECSKEMÉT - MÉNTELEK TÚRA A KÁPOLNÁK ÚTJÁN


Idõpont: 2012. január 29.
Útvonal:
Kecskemét-Máriaváros - Arborétum - Móricz-fa - Nagynyír - Méntelek vá.
Táv:
18 km


"Ezen a napon Túrakörös megmozdulás híján egy régebbi adósságunkat törlesztettük magunk felé: már évekkel ezelõtt végig szerettük volna járni a kecskeméti Arborétumtól induló Zöld jelzést, de mindig akadt valami más helyette. Most úgy gondoltuk, épp megfelelõ úti cél lesz, és elterveztük, hogy egészen Lajosmizséig elgyalogolunk rajta. Mivel azonban nem sikerült idõben elindulnunk, és egyébként is hiba csúszott a számításainkba, nem lett volna idõnk sötétedésig végigjárni az utat, így Méntelekig jutottunk csak. Itt rövid várakozás után éppen fel tudtunk szállni a Lajosmizsérõl érkezõ vonatra, amin még úgysem utaztunk eddig soha. Igazság szerint elég is volt ennyi erre a napra, így is 18 km-t tettünk kevesebb, mint 4 óra alatt, amitõl igencsak elszoktunk már.
A zöld jelzés megfelelõen követhetõ, s még egy- két látnivalóval is sikerült találkoznunk. Az El Diablo Ranchnál állított fakeresztnek igencsak megörvendeztünk, s ugyanitt egy foltos pónilovat is szemügyre vehettünk. Hetényegyháza szélén pedig a Móricz- fa maradványával találkoztunk, ami most emlékhely-szerûen mûködik, mellette egy paddal. (Szimpatikus ötlet olvasható a táblán: a fa viharban pusztult el, de egy makkjából csemete nevelése történik.) A Nyíri- erdõ mellett elhaladva pedig a pompás fákban gyönyörködhettünk. Utunkat végig sok- sok házõrzõ kutya szegélyezte, amik nem hatottak ránk túl lelkesítõen, de hát abszolút érthetõ a jelenlétük. Egy kisebb, és igen barátságos kutya csatlakozott hozzánk Méntelek szélén, és nem is akaródzott neki hazamenni. Már jó néhány perce a vasútállomáson ücsörögtünk, mikor megjelentek az aggódó gazdik, és haza szállították kézben. Összességében arra jutottunk, hogy a túránk nagyon hasonlított egy Sóúthoz: a szántóföldek, itt- ott pici nádas, sok kutya, és még a Pokoltanya megfelelõjét is megtaláltuk az El Diablo Ranch-ban. Köszönjük az Édosz Kinizsinek a munkát a jelzés kihelyezésével, és ezzel együtt a lehetõséget, hogy bejárhattuk a szakaszt!"

 

Polyák Nikolett (Petõfi Túrakör)

 

A túrát Nikiék nem adminisztrálták túl fényképészetileg, egy keresztrõl azért mégis akad egy kép (a Diablo Ranch mellett készítették):
 

 

 

 

Zoli szokatlan perspektívájú, de talán pont ezért ütõs panorámája pedig a Lajosmizse - Kecskemét vasútvonal Méntelek állomásán készült...

 

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz