FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(356.)
DRABANT-KERESZT ÁLLÍTÁSA LAJOSMIZSÉN


Időpont: 2012. június 30. szombat


A 61. lajosmizsei kereszt!

Mint köztudomású, Lajosmizsén országos viszonylatban is egyedülállóan nagy (és állandóan növekvõ) számú útmenti kereszt található.
Itt és most nem térnék ki annak okaira, miért e nagy szám, helyette inkább dióhéjban vázolnám a minap a Mizsében felállított legújabb kereszt történetét, amely a sorban immáron a 61.!
A ceglédi útról a Ricsováry-majorhoz vezetõ széles földút mentén, a valamikori Drabant-tanyák sarkánál, a régi Drabant-keresztet, a család elmondása szerint, Drabant Mátyásné T. Nagy Borbála állította a II. világháború után. Ugyanis amikor János fia fogságba esett, és semmit sem tudtak itthon róla, édesanyja kivágatott egy termetes akácfát, szakszerûen kiszáríttatta, hogy ha fia mégis életben maradna és hazajönne, így köszöni meg Istennek a gondviselést.
János a háborúból 1948 körül, három és fél éves fogságot követõen tért haza, ezután nem sokkal pedig a keresztet felállították és fel is szentelték.
A kereszt évtizedekig láthatatlan volt, mert a család elköltöztével, az azt övezõ orgonabokrok átláthatatlan dzsungellé burjánzottak körülötte, és csak kb. 2009-ben lett újra észrevehetõ, amikor valaki kibontotta a takarásból. A kereszt állapota addigra már viszont annyira leromlott – elkorhadt az anyaga, illetve a pléh Jézuskát is a felismerhetetlenségig elfedte a rozsda -, hogy mindenképpen halaszthatatlanná vált a felújítása.
A család szeretett volna új és tartósabb kõkeresztet állítani a régi helyére, de az egyeztetés folyamatában váratlan dolog történt: egy mizsei illetõségû család az õ régi keresztjük helyére felállította a maga fakeresztjét, így az új kereszt állításához új helyszínt is kellett keresni.
A kõkereszt ötletét elvetve, szerették volna valamilyen módon megmenteni és felújítani a régi, elbontásra kerülõ keresztet - amely egy tanya fészerében várta, hogy „feltámadjon” -, de a kereszt fent vázolt állapota miatt ezt nem lehetett megoldani, így a család nagy összefogással és összhangban, saját maga csinált egy akácfa keresztet, szép kerítéssel, a ráhelyezett lemez Jézuskát pedig Nagy Irén, kollégiumi nevelõ festette, nagyon egyszerûre, ahogy azt a család kérte.
2012 júniusának utolsó napján, szombaton, vagy harminc ember, fõként a Drabant és Dancsa család kiterjedt rokonsága, illetve ismerõsök, ismeretlenek - köztük a Petõfi Túrakör néhány tagja -, a 36 fokos melegben, de nagy békességben és összefogással, felállította az új Drabant-keresztet, a régi családi birtok sarkán, a „Verebes”-dûlõben, a ceglédi úttól 200 méterre.

A kereszt hivatalos szentelése szeptemberben várható.

A család mindenkinek köszöni a segítséget, támogatást, és reméli, hogy a szentelésen is minél több érdeklõdõt, ismerõst üdvözölhetnek majd.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

A Túrakörbõl az állításon jelen volt: Balog Csaba, Berta Bálint, Nagy Irén, Polyák Nikolett (Kecskemét), Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán (Kecskemét), Török Mária.
 

 

Kipakolás

 

Terepszemle

 

Kihordás

 

Zoli

 

A családok...

 

...kijelölik a helyet

 

Pisti és Pista bácsi

 

A tetthely

 

Nagyon meleg van!

 

Ásunk...

 

...a homok visszafolyik

 

A kereszt a Jézuskával

 

Csavarozás

 

Esõvetõ felhelyezése 

 

Lukba állítás elõtt

 

Tereprendezés

 

...és befejezve

 

A Drabant-kereszt!

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz