FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(233.) ÉVZÁRÓ TÁPIÓSZELE - FARMOS TÚRA


Idõpont: 2010. december 30. csütörtök
Útvonal: Tápiószele - Kisfalu - Hajta-part - Muszály - Farmos  
Táv:
12 km


Erre a napra a Túrakör évzáró vacsoráját terveztük, de hála az internetnek, meghívást kaptunk a Tápiószelei Természetbarát Klub és a Farmosi Civilek évzáró túrájára és vacsorájára. Miután egy ilyen szívélyes meghívást nem illik visszautasítani - és nem is akartuk! -, négyen autóba vágtuk magunkat, és délután egy órakor elindultunk Tápiószelére.
Az út Csemõig tükörjég vót, utána már csak alig járható, de egy óra alatt valahogy csak odaértünk (miközben persze felvettük Cegléden Editet). A Fehér Akác - volt - vendéglõ elõtt lassan gyülekeztek az emberek, és Lipák Pista is csak késõbb érkezett, mert egyik túratársukat épp kettõkor temették, amikor a túra indult, és sokan a temetésre is elmentek, legalábbis az elejére.
Aztán negyed három után ötven-hatvan fõvel elindultunk Kisfalun át a Hajta-partra. Útközben adódott három kereszt és néhány szebb tanya látnivalónak, amúgy a tájat mindenhol a hó uralta. A folyóparton szembefordultunk a széllel, azt hittük, leszaggatja az arcunkat, de beérve Muszály hobbikertes-tanyás, kevés fával védett részére, már enyhülni éreztük az idõt. Különösen, amikor az egyik tanyán forralt borral és meleg teával vártak minket. Ott annyit nevettünk, egy kis iszogatás mellett, hogy szabályosan leizzadtunk. Ekkor ismerkedtünk meg Ignác bával, aki farmosi ugyan, de lég jelentõs személy- és helyismerettel rendelkezik Lajosmizsét illetõen. Olyan poénokat nyomot, hogy majdnem vécé nélkül is sikerült elvégezni kisebb-nagyobb dolgainkat.
A tanyás frissítõ ponttól egy óra kényelmes, de már sötétben megtett gyaloglás után értünk be Farmosra, szinte nyílegyenes úton, a a falu mûvelõdési házához, ahol már kondérban fõzött gulyással és jó szívvel vártak mindenkit.
Az estét a Farmosiak találták ki, pontosabban a régi polgármester, aki fontosnak tartotta, hogy legyen a két település között egy ilyen túra, és ezt a hagyománnyá váló kezdeményezést mindenképpen meg kívánják õrizni, anyagi vagy emberi nehézségek ellenére is. Vannak ilyen települések...
A köszöntõ után vacsora, majd süteményezés hozott anyagból, pezsgõs koccintás, részünkrõl szigorúan alkoholmentesen, aztán beszélgetés, a bátrabbak részérõl tánc.
A magunk részérõl nagyon örülünk, hogy eljöhettünk, köszönjük a Farmosiaknak és a Szeleieknek, hogy barátként fogadtak minket. Köszönjük Lipák Pistának és a Tápiószelei Természetbarát Klubnak, hogy foglalkoznak ilyen programokkal, hogy szívükön viselik lakóhelyük és tágabb környezetük értékeinek megismerését és megõrzését, és kívánjuk Nekik, hogy tegyék ezt még nagyon sokáig, egészségben, szeretetben! - mert nélkülük jóval szegényebb lenne nem csak Pest megye természetbarát élete, de az Alföld turistáskodása és ilyen jellegû kultúrája is.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Bálint Edit (Cegléd), Balog Csaba, Szemán Rózsa, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Toporgunk

 

Templomtorony

 

Havas kereszt

 

Kisfalu

 

Szelei menet

 

Borika

 

Hajta-parton

 

Rózsika és Marcsi

 

Jó kocsim van?

 

Pista munka közben

 

Forraltborozás

 

Jó kedvünk van

 

Pista és Karcsi bá

 

Készül a farmosi gulyás

 

Ajándékozás

 

Vacsora

 

Ignác bával

 

Még ezt is kaptuk. Köszönjük!

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz