FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(209.)
I. ORGOVÁNYI KÖR TELJESÍTMÉNYTÚRA


Időpont: 2010. augusztus 29. vasárnap


"A budapesti Zöldgömb Sport Klub rendezésében, a lajosmizsei Petõfi Túrakör közremûködésével, augusztus utolsó vasárnapján, elsõ ízben került megrendezésre az Orgoványi Kör teljesítménytúra, 15 és 30 kilométeres távon. A túra útvonalát - korábbi túraélményeire alapozva csapatunk, a Túrakör jelölte ki, Ujj Zoltán kérésére, és Bács-Kiskun megyeiek lévén, mi adtuk a pontõröket, kínáltuk a túrázókat is frissítõvel.
A rajtban a Zöldgömbösök nem tudtak ott lenni, mert Kecskeméten indították a Bugaci Betyártúra mezõnyét (akik közül jó néhányan délben elindultak az Orgoványi Körön is), de késõbb, az érkeztetésben és a díjátadásnál már õk vitézkedtek. Az indulók az ország különbözõ pontjairól érkeztek, és legtöbbjüknek tetszett a természeti környezet, és talán elfogadható volt számukra a rendezés is.
Nem sokan szeretnek az Alföldön túrázni, mert unalmasnak, szürkének és kihívásoktól mentes terepnek tartják, de aki a szép részein túrázott már, az tudja, hogy ez nem igaz.
A körtúra Orgoványból indult, és fõ csapásvonalként az Duna-Tisza köze legszebb területén, az Orgoványi-réteken haladt. A terület a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legértékesebb része. Hajdani székek (tómedrek), üde-zöld vizes rétek, belvízelvezetõ csatornák - az utóbbi hónapok sok esõjének köszönhetõen - mindegyik alaposan telve vízzel, aztán borókás homokbuckák, madármegfigyelõ torony, rengeteg virág, zöld gyepek, régi temetõ, régen messzelátó pontként használt, az egykori vízi világból kiemelkedõ halmok, a mára halottnak számító Kecskemét-Kiskõrös keskeny nyomtávú vasútvonal megállóinak csupasz oszlopai, rozsdás, gazzal benõtt sínjei (ennek állított volna talán emléket ez a túra), és Orgovány elõtt még a totális puszta végtelen látványa - egyszóval ennyire változatos és szemet-lelket gyönyörködtetõ táj csak néhány szebb hegyvidékünkön, és az Alföld néhány pontján van.

Aki nem hiszi (és azt is, aki már tudja), jövõ nyáron szeretettel várjuk Orgoványon! 

Természetbarát üdvözlettel: Balog Csaba Sántaõz – Petõfi Túrakör, Lajosmizse

Ui.: Aki szereti Petõfit, az az iskolaudvaron találhat egy emléktáblát is, miszerint az egyik épületben született a Költõ."

 

A mai nap nem jött volna létre az alábbi személyek áldozatvállalása nélkül: Dömötör Zsolt (Döme vagy Cseremoha, ahogy tetszik), Hriazik Attila, Idzig Andrea, Kaszab Csaba, Nagy Eszter, Nagy Irén, Török Mária, Treiber Emil 1, Treiber Emil 2, Treiber Gergõ, Varga Istvánné Borika és Balog Csaba.
 

KÖSZÖNJÜK!
 

 

Orgoványon a kocsmában

 

Ep. felszerelése

 

Mi már kész vagyunk!

 

Daru-halom

 

Pusztai temető a réteken

 

Ellátmányozás előkészítése

 

Az első túrázó

 

Fogy a zsíroskenyér

 

Szép kis csapat gyûlt össze

 

A pécsiek

 

Kereszt

 

Béla bácsi

 

Pestiek

 

Gulya

 

Mezei zsálya

 

A rétek délután

 

Lassan végzünk

 

Ezt kapta, aki végigcsinálta

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz