FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(169.) II. JÉGTÖRŐ MIZSE MARATON


Időpont: 2010. február 20. szombat
Útvonal:
Lajosmizse - Tanyamúzeum - Lajos-hegy - Kulapitye - Geréby-kúria - Geréby-kereszt - Petõdûlõ - Pusztatemplom - Felsõlajos - Közös - Lajosmizse
Táv: 40 km


Második alkalommal szerveztük ezt a programot, vagyis egy február végi szombaton egy 40 kilométeres gyaloglás Lajosmizsén. A tavalyi, elementáris erõvel ránk törõ élmények után kíváncsian vártuk, hogy hat a dolog ezen a napon. A túra és a vele járó próba elkerülhetetlen volt, ugyanis két hét múlva lesz a II. Mizse TT, és az útvonal megváltozott, muszáj volt végigmenni rajta. Amolyan munkatúraszerû valaminek indult. Aztán hogy mégsem az lett belõle, a sors közbenjárására történt...
Reggel hét elõtt gyülekeztünk a Kollégium elõtt, és meglepõen nagy számú, tizenhat fõ és egy kutya létszámban indultunk neki a Tanyamúzeumhoz vezetõ csaknem 4,7 kilométernek. Andi és Eszter is csatlakoztak Pestrõl, akik még az I. Mizsén ajánlották fel pontõri segítségüket, és mi köszönettel elfogadtuk.
A Tanyamúzeumhoz jó óra elteltével értünk, miután a Németh-keresztnél csoportképet készítettünk. A múzeumot zárva találtuk, ami az évszakot figyelembe véve normális. Rövid reggelizés után folytattuk a Lajos-hegyig következõ 5,5 kilométeres szakasszal. Sajnos ennek nagy része aszfalt, de máshogy nem lehet megoldani.
A Lajos-hegy legtöbbünk számára újdonság volt. A környezõ erdõ nagyon vadregényes, de elkeserített minket a sok szemét, amit csak köcsögök hordanak ki a dûlõutak szélére. Nem baj, így legalább majd az õ gyerekeik is egy szennyezettebb világban fognak élni.
A Lajos-hegytõl még a táv háromnegyede elõttünk volt, nehezen tudtuk elképzelni, hogy csináljuk végig. A kevésbé gyakorlott gyerekek közül ekkor néhányan pedzegetni kezdték, hogy a Gerébinél kiszállnak. De addig még érintettük Kulapityét (3,8 km), innen további 2 km volt a Gerébi-kereszt, majd szintén 2 km a Ceglédi úti felüljáró ( Gerébi-kúria udvarán áthaladva azért megtekintettük a parkot, a fõépületet és a kápolnát is).
A felüljárónál öt gyereket és egy kutyát kiemeltünk a sorból, mert túravezetõként úgy ítéltem meg, elég lesz neki ennyi (utólag be is igazolódott, hogy jól döntöttünk).
A piszkos tizenegy viszont folytatta tovább. A Tarnay dûlõ kissé sáros, de haladós útja után hamar a Petõ dûlõre kanyarodtunk. Itt két keresztet és a régi iskolát is érintettük, majd kiértünk a Kónya dûlõ aszfaltjára (A Ceglédi úttól 6 km). Nagyon csábítóan hívogatott a kocsma, egy kis meleg ital, illemhely, ilyesmi, de a kényeztetés elõtt még megtettük a 2 kilométeres oda-vissza utat a Pusztatemplom dombra. Végre utazóként is használtuk egy kicsit a Mizse nádor-pihenõt, majd a Pap boltban tényleg ittunk egy frissítõt, és hazaengedtük Borikát, akinek ennyi mára elég volt (itt már 25 kilométernél tartottunk, de 45 perc hátrányban a szintidõhöz képest).
Az innen Felsõlajosig hátra lévõ 6 kilométert úgy tettük meg, hogy nem foglalkoztunk sem a szemerkélni kezdõ esõvel, sem a fájós lábakkal, a fáradtsággal. Egy és negyed óra alatt a faluban voltunk. Andi pedig itt hagyta abba, így is nagyot ment, és örülünk, hogy velünk tartott. Felsõlajoson nagyon okosan, nem pihentünk, csak 5 percet. Ha ennél többet ülünk, ott maradunk.
És végre, túl a 31 kilométeren, nekivágtunk az utolsó résznek. Felsõlajos fõutcáján végigmenve, annak végén balra kanyarodtunk az új Tanyacsárda felé. Ezt hamar el is értük, majd a volt Közösi iskola következett (4 km). Itt már olyan jól haladtunk, hogy esély volt a késés lefaragására. Így is lett: mire elértük a ladánybenei utat (3 km), és rajta a Lajosmizse táblát, tudtuk, hogy jók leszünk. A lábaink már nem fájtak jobban, mint 25-nél, és annyira belendültünk, hogy ha még kellet volna, megyünk egy tízest.
Háromnegyed ötkor a település szélén voltunk. Innen már csak mellékutcák és a Dózsa György út kopasz platánjai vártak ránk. Nem is sokáig várattuk õket. A Hunyadi utcában még meglátogattuk Borikát, majd a gyerekek közül néhányan futva, mi inkább csak tempós lépésekkel, szinte extázisban értünk be a Kollégiumba.
Az esõ áztatott, a gyerekek szétszéledtek, Eszternek átadtuk a megérdemelt túrajelvényt (Andi és Borika is kapja majd), aztán még Tomikát és Jimikét hazadobtam.

Összefoglalva: aki eljött, ezúttal sem bánta meg. Annyi látnivaló akadt, annyi ismerõssel találkoztunk, annyian integettek - vagy éppen néztek õrültnek -, hogy már ezekért is megérte volna. De nekem vesszõparipám, hogy a táv, a látnivalók és a természet még kevés ahhoz, hogy értékes legyen egy együtt töltött nap. Számomra akkor az, ha az emberek is feloldódnak, kimutatják érzéseiket, elfelejtik gondjaikat, segítik és elfogadják egymást. Mi pedig ezen a napon is megmutattuk, hogy nincs olyan rossz gyerek, akit ne vinnénk el túrázni, nincs az a gyötrelem, amitõl ne tudnánk függetleníteni magunkat, nincs az a jelentéktelen apró dolog, aminek ne tudnánk felhõtlenül örülni, és annyi bennünk a szeretet, hogy sohasem fogy el. Mindenkinek mindent köszönünk!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (40km), Balogh István (20 km), Blahut Pál (40km), Gazdag Barbara (20 km), Gazdag Viktória (40km), Gömbi kutya (20 km), Idzig Andrea (31 km), Kanyik Imre (40km), Kisjuhász Nikolett (20 km), Kocsis Viktória (40km), Nagy Eszter (40km), Soós Sándor (20 km), Spiegelberger Tamás (40km), Török Mária (40km), Varga Istvánné Borika (25 km), Zsikla László (40km) és Zsikla Zseráld (20 km).
 

 

Nádszüret az Iskola-tónál

 

Németh-kereszt

 

Tanyamúzeum

 

Toronyban

 

Zsikla (Lacika) és Társa (Palika)

 

Eszter és Andi, hahó!

 

Korán

 

Vikivel az élen

 

Lajos-hegy

 

Trió

 

Bálán

 

Geréby-kúria

 

Geréby-kápolna

 

Mária-kép

 

Gombatenyészet bodzán

 

Pusztatemplom

 

Felsõlajoson templom épül

 

Eszter a túra után

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz