FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(190.) PETŐFI TÚRAKÖR ALAKULÓ TÚRA BUGACON


Időpont: 2010. május 23. vasárnap
Útvonal: Karikás csárda - Pásztormúzeum - Ősborókás - Nagybugac vm. - Móricgát vm. - Karikás csárda
Táv: 16 km


Három év után, a
Járóföld Turista Egyesület megszűnt, nevét elhagyta, mert egy korszak visszavonhatatlanul véget ért. Véget ért az, hogy teszünk az emberekért, és amikor kedvük van, kiveszik belőle, ami kell nekik, amúgy meg hagyják, hogy kínlódjunk. Persze mindenkinek megvan a maga élete, de kezdtek aránytalanná válni a dolgok. Azt a döntést hoztuk, hogy megpróbáljuk másképp, más szellemiségben, talán új emberekkel is, ehhez mindenképpen, mivel korszakos váltásnak gondoljuk, új nevet választottunk. Így, a szellemiség továbbvitelét a továbbiakban a Járóföldből kinövő Petőfi Túrakör vállalja magára.
Tudjuk, hogy nem lesz más semmi egy névcserétől, de deklarálni akarunk olyan dolgokat, amiket fontosnak tartunk.
Mindenkinek köszönjük az eddigi segítségét, érdeklődését, részvételét, bármijét, amivel kis közösségünk alakulását támogatta, de valójában kis közösségünk csak alkalmanként létezett, akkor is csak egy-egy, ritkábban néhány napra. Nem könnyű olyan embereket találni, mert egész egyszerűen a többségük nem érti, hogy nem csak kivenni kell valamiből, pláne nem követelni magunknak azt, "ami jár" - mert nem jár automatikusan senkinek semmi -, hanem bele is kellene tenni, különben egy idő után elfogy az, ami a kalapban van. Tisztelet néhány kivételnek, mert voltak, akik sokat tettek bele.
Mától, vagyis ettől a túrától Petőfi Túrakör néven folytatjuk, amivel hangsúlyozni szeretnénk az Alföldhöz és az itteni kiskunsági hagyományokhoz való fokozottabb kapcsolat keresését. Ennek szellemében került sor a környék, de az ország egyik legszebb helyén, Bugacon, Túrakör név alatt szervezett első túránkra.
A táj és a növényzet országos viszonylatban is ritkaság számba menően változatos és szemet gyönyörködtető volt. Valószínűleg nem mindegy, hogy az év melyik hónapjában látogat ide az ember, de a május különösen gazdag virágokban és édes illatokban. Az elõzetesen várt kopár puszta helyett egy élõ, nyüzsgõ, ugyanakkor békés világra leltünk, és a hely felkeresését bárkinek, bármilyen évszakba bizton ajánlhatjuk!
 

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Hriazik Attlia, Nagy Irén, Torkos kutya, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Karikás csárda

 

Infók közelrõl

 

Sárga virág

 

Bogáncsos

 

Betekintés

 

Régi életkép

 

Fehér virág

 

Pipacs

 

Bugaci ménes közelében

 

Védkunyhó

 

Hídnál

 

Ménes

 

Csapatkép, Torkossal

 

Gémeskút sárkányrepülővel

 

Zsályamező

 

Odú

 

Határon

 

Beléptünk

 

Mesés kis erdő

 

A végtelen mező látványa

 

Hatalmas erdei fenyők között

 

Ágak, törzsek

 

Borókás-buckásban

 

Árvalányhajból is van még

 

KIlátóhoz vezető jelzés

 

A torony

 

Szélesvásznú panoráma

 

Ebéd

 

Elhagyott sínek

 

Füves szekérút

 

MÉg egy kis árvalányhaj, sok vaddohánnyal

 

Van ennél szebb?

 

Ircsike

 

Kalászos útmente

 

Visszaértünk

 

Kereszt a csárdánál

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz