FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(155.) CSÁSZÁRTÖLTÉSI VÖRÖS MOCSÁR TANÖSVÉNY


Idõpont: 2009. november 14. szombat
Táv: 5 km



Szóval, a hajósi túra levezetéseképpen döntöttünk a mocsár felkeresése mellett.
A tõzegrakások mellõl induló úton begyalogoltunk a tanösvény déli végéhez, ahol egy jelképes kapunyílás invitálja be a látogatót a csöppet sem veszélytelen helyre. A terep ugyanis lápos, vizes, nádas élõhelye a csekély területre visszaszorult, egykor nagyobb birtokot uraló élõvilágnak. Az ember pedig, ha már beteszi a lábát erre a kis birtokra, tegye azt  a legnagyobb alázattal és figyelemmel, mert könnyen a tõzeglápban találja magát.  A kijelölt utat elhagyni nem lehet, mert nem lesz, aki a segítségére siessen.
Az út itt valóban ösvény, amely egy valamikori kisvasút vagy csillesor felszedett sínjeinek elkorhadt talpfáin halad, és az elõzõ idõszak sok esõje miatt a fekete tõzeg igencsak cuppog az ember lába alatt. A kihelyezett tájékoztató táblákat is kikezdte már az idõjárás, viszont nagyon szép és sokszemélyes pihenõhelyek szolgálják a kényelmet, amely egy ilyen helyen rá is fér a fáradt vándorra.
Félni azért persze nem kell, mert azon kívül, hogy a nagyvadak alig néhány méterre tõlünk a vízbe ugorva csobogtak a menekülés reményében, és  láttunk egy döglött menyétet is, meg hogy egy fatörzsön kisebb testû madár nagy kupac tolla éktelenkedett, egy ragadozó lakomájának maradékaként, nem tapasztaltunk semmi rendkívülit.
A természet ezen a kis területen is teljes vadságában él, amíg hagyják. Mert a tanösvény vége felé egy nagyfeszültségû távvezeték hatalmas oszlopai és sistergõ-percegõ vezetékei józanítják ki a turistát: ez az idill sem fog örökké tartani. Legalábbis, ha az embereken múlik, biztos nem...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Kelemenné Barta Ágnes, Lancsa Józsefné Erzsike, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Az első impulzus

 

A mocsár bejárata

 

Gyurgyalag (az ismertető tábláról fényképezve)

 

Stégen

 

Furcsa helyen lévő tábla

 

Kunyhópróba

 

Merengés

 

Kukucs

 

Kérdés-felelet

 

Rejtekút

 

Vadcsapás a tőzeges mocsárban

 

Csoportkép

 

Újabb oktatóanyag

 

Kijárat

 

Itt is voltunk...

 

Visszaértünk a gyurgyalagoshoz

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz