FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(049.) TÚRA A PRÉDIKÁLÓSZÉKRE


Idõpont: 2008. május 24. szombat
Útvonal:
Pilisszentlászló - Prédikálószék - Vadálló-kövek - Kaincz-forrás - Szent fa kápolna - Dömös
Táv: 14 km



Marika, a 4. b osztály osztályfõnöke felvetette, hogy jó ideje nem gyalogolt ugyan terepen, de ha én vállalom a túravezetést, akkor elvinné a gyerekeket valami szép helyre. Én igent mondtam, persze, és a Prédikálószéket választottam, mint meghódítandó magaslatot. 
Egy buszra való gyerek és szülõ utazott kissé álmosan, de elszántan Pilisszentlászlóra. Itt rövid szusszanás a Gesztenyésben, már sokadszor, majd indulás a piros kereszt jelzésen a csúcsra, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a Dunakanyarra. A falut a Kis Rigó étteremnél hagytuk el, és néhány kilométer után a jelzések egész egyszerûen eltûntek. Keveredés kezdõdött, de aztán szerencsénk volt, mert megérzések sorozatának eredményképpen mégis elértük valahol újra a vezetõ jelzést. Erõsebben emelkedett a szekérút, egy-egy szép kilátást engedélyezve az erdõfoltok között a Dunára és Visegrádra.
A Duna Kör emlékmûjénél szusszantunk egyet, hogy aztán szinte szaladva tegyük meg a Prédikálószék sziklájáig hátra lévõ néhány száz métert. Itt nagyobb pihenõ, játék, nézelõdés, csoportkép. Szemben a Szent Mihály-hegy félszigetszerû benyúlása a Dunába mindenkit elbûvölt szépségével.
Túljutva a természet ilyen csodája okozta döbbeneten, valahogy mégis elindultunk a Vadálló-kövek irányába. Utunk lejteni kezdett, elõször csak enyhén, aztán egyre meredekebben. A kövek egy völgyfõ felsõ szélén sorakoznak, mély sziklaletörések fölött uralkodva. A különbözõ alakzatoknak saját nevük is van, de mi ezeket nem tudtuk még akkor, mert a térképem 15 évesnél öregebb és akkor még nem volt nevük a szikláknak. A lemenet pókjárásban teljesített szakaszát elsõ sorban az anyukák szenvedték meg, a gyerekek részére ez is csak nevetést szült. 
Végre valahogy leértünk a Malom-patak völgyébe, a kápolnához, itt megint pihentünk egy kicsit, még Marikát is sikerült egy fotó erejéig elcsípni. Dömösig kellemes séta várt ránk, majd buszozás haza.  Jól sikerült, igazi osztálykirándulás volt, szép búcsúja Marika néninek felsõbe távozó osztályától, és az osztály is szépen búcsúzott Marika nénitõl.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Almási Ildikó, Almási Péterné Ildikó, Balog Csaba, Banka Anita, Baranyi Attiláné Ildikó, Baranyi Zsolt, Bartucz Alexandra, Bartucz Dávid, Bartuczné Diószegi Ágnes, Béki Tamás, Bokor Adrienn, Bokorné Lévai Gabriella, Fazekas Gergõ, Gazsik András, Gyurgyik Zsuzsanna, Holi Kamilla, Horváthné Krompaszky Mária, Keserûné Enikõ, Kisjuhász Ildikó, Kisjuhász Sándorné Erzsébet, Kislõrincz Béla, Kislõrincz Fanni, Kislõrinczné Tummel Márta, Kovács Józsefné Mariann, Kovács Szabrina, Marticsek Réka, Molnár Barbara, Nyilas Ferencné Hajni, Nyilas Luca, Pálmai Norman, Pruma Olivér, Sápi Anikó, Somodi Lilla, Somodi Zoltánné Lilla, Szaszkó Csaba, Szõrös Anna, Szõrösné Székely Cecília, Tasi Márió, Varga Lehel, Varga Szilvia és Vízer Márta.
 

 

Pilisszentlászlót elhagytuk

 

Bogárka

 

Vigyorik

 

Meztelen csiga

 

Mindjárt felérünk

 

Prédikálószéken

 

Zsoltika, anyukájával

 

Vadálló-köveken

 

Vándorok

 

Sziklatarajon

 

Norman

 

Üldögélünk

 

Leértünk

 

Marika néni

 

Pancsoló kissrácok

 

Tenyeres

 

Visegrádi...

 

...bobozás

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz