FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(088.)
PMP MOZGALOM / DUNAVARSÁNY - ÓCSA TÚRA  


Idõpont: 2008. december 13. szombat
Útvonal:
Dunavarsány - Bányatavak - Ócsa
Táv: 21 km



Egy túra, amelyik eredetileg nem is lett volna. Úgy látszik, mostanában ilyen túrák vannak. De voltak néhányan, akik minden körülmények között gyalogolni, kirándulni vágytak, nem mondhattam nemet. 
A lajosmizsei vasútállomáson reggel 6-kor gyülekeztünk, sötétben, nem túl hideg idõben. Nem nyomasztott, hogy ki tudjuk-e fizetni az útiköltséget, mert ez most nem függött a résztvevõk számától. Végül is tizennégyen szálltunk föl a 6.20-as lassúra, amely 8-kor ért föl Kõbánya-Kispestre, ott fél óra várakozás után a Dunavarsány felé tartó másik vonatra raktuk föl magunkat. Taksonyt kellett figyelnünk, mert az után lévõ állomáson kellett leszállnunk. Az idõ enyhe, borult volt, az ég alján némi nappírral. Nem fáztunk, de melegedni tértünk a vasúttal szemközti kocsmába. Ilyen füstös helyen régen voltunk.  
Aztán boltot kerestünk, hogy ennivalót vegyünk - azok, akik errõl elõre nem gondoskodtunk -, így olyan finom kiflihez jutottunk, amilyet még nem ettünk. Hosszú, vékony volt, kívülrõl ropogós, sós-köményes, belülrõl sûrû tésztájú, mégis puha. A falu kisvárosias fõterérõl egyre gyengébb minõségû aszfaltcsík vezetett a bányatavak láncolatából álló délegyházi tórendszerhez. Itt különbözõ nagyságú tavak partján vitt a piros, a gyerekek ujjongtak, köveket dobáltak. Egy negyed órára szemerkélni kezdett az esõ, de mire beöltöztünk ellene, addigra tulajdonképpen el is állt.
Hamarosan a bugyi betonúton kerülgettek minket a sóderes kamionok, majd egy szép erdõs szakasz következett, már dûlõutakon. Lapos, birkajáráson, nyílegyenes földúton mentünk tovább jó órán keresztül. A Duna-Tisza-csatorna hídjánál horgászokra leltünk, átkelve a hídon hamarosan csaknem Alsónémedi határába érkeztünk. Elérve az 5-ös számú fõútvonalat, már csak négy kilométer betonon gyaloglás választott el Ócsa központjától, és a jól megérdemelt kocsmázástól.  
A faluba vezetõ út mentén nagyrészt learatott káposzta- és zöldségföldek terültek el, melyeken böngésztünk egy keveset. Így néhány nagy fej kelkáposztát, fehérkáposztát zsákmányoltunk, sõt szedtünk két zacskó zöldség zöldet is. A földön hagyott sárgarépákat már figyelemre se méltattuk. Szerzeményeinkkel olyan büszkén, mondhatni peckesen vonultunk végig Ócsán, mintha valami hadisarcot sikerült volna ellenségeinken bevasalnunk. A "szerzés" öröme gyermeki lélekké változtatta még a becsületben felnõtt vagy megõszült túratársakat is.
Annak ellenére, hogy a végére már fellazult a fegyelem, mégis tiszta négyes átlagot mentünk, ami a pihenõket leszámítva 4,5 km/órának felel meg. Egyre gyorsabbak, összeszedettebbek vagyunk, és ez nagyon nagy fejlõdés!
A vonatunk indulásáig még csaknem két óránk volt hátra, ezért alaposan felmelegedtünk, csokiztunk, finom kávékat ittunk. A váróteremben is ültünk egy keveset, majd felszálltunk esti 5.20-as vonatunkra, és jó hangulatú zötykölõdés végén, már vak sötétben, hazautaztunk.   
Ha összegeznem kell, akkor egy jó hangulatú, családias túrán vagyunk túl. A társaság befogadta a két újoncot, Marikát és Gábort is, akik egyébként meglepõen jól viselték a 21 kilométert. Sokat nevettünk, beszélgettünk. És fõleg: letettük voksunkat a további túrázás szükségszerûsége mellett, minden körülmény ellenére, és azonnal a következõ etapokat vizionáltuk. A januári bajai két naposra pedig már most akadtak jelentkezõk.
Mindenkinek köszönöm e-mailjeit, sms-eit, sokat segítettek a megfelelõ döntés meghozatalában. Jövõre, ha már idén nem is, találkozunk, és folytatjuk, amit elkezdtünk!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Horgas Ilona, Hriazik Attila, Kisjuhász Gellért, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Németh Marika, Ódor Gábor, Révbéri Zsolt, Sárközi Ervin, Sípos András, Szõrös Anna, Szõrösné Székely Cecília, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Dunavarsány vasútállomásán

 

Petõfi, Petõfi...

 

Falfestés

 

Víztorony

 

Kavicsbánya-tavaknál

 

Kacsázás

 

Nem tudom mi

 

Rossz földúton

 

Csapatunk egy része

 

Duna-Tisza-csatorna

 

Apa, anya, kisgyerek

 

Az 5-ös út közelében

 

Újpest-Fradi a káposztaföldön

 

Ócsán

 

Katolikus templom

 

Várjuk a vonatot

 

Anna és Marika

 

Ócsai állomás este
 

 
 
 
 
 
 
 
Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz