FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(048.)
KÉT NAPOS AUTÓS TÚRA A BALATON-FELVIDÉKEN


Időpont: 2008. május 17-18.


A Balaton-felvidék minden embernek maga a csoda. A táj, a látnivalók, a sok kis falu, kedves emberek, történelmi levegõ, finom borok. Ezt a csodát kívántuk megmutatni azoknak, akik még egyáltalán nem vagy csak kevéssé ismerték eddigi életükben.
Egy elhalasztott börzsönyi hétvége helyett raktam be ezt a programot, ezúttal azonban nem volt gyalogtúra, "csak" autóval nézelõdés, kiszállás-beszállás, ez is persze eléggé fárasztó, egész nap legalább is az. Janiék, Veráék, Gabiék és mi jöttünk egy-egy autóval, kiegészítve gyerekekkel.
A tervezett útvonalat szinte maradéktalanul végigjártuk, annyi látnivalóval, hogy szinte megjegyezhetetlen: Kenesén a viharos Balaton, néhány gyereknek elsõ alkalommali látványa, Aszófõ eldugott templomromja, Örvényes vízimalma és barokk hídja, Dörgicse három romtemploma közül a két nagyobb, Salföld kimaradt, idõhiány miatt, aztán tovább: Szigliget a várral, ófaluval, a Szent-György-hegy a Tarányi-présházzal és a Lengyel-kápolnával, Szentbékkálla a kõtengerrel. Mindezek után irány Káptalanfüred, ahol Veráéknak van családi nyaralója, de útközben még megálltunk Aszófõn egy kis rizlinget venni a vacsora mellé. 
Annak ellenére, hogy még csak május közepe volt, sátrazást terveztünk az éjszakára, ami a gyerekeknek a szalonasütéssel és a kései fekvéssel, a közös evés-ivással, beszélgetéssel, nevetéssel felejthetetlen élmény volt, legalább is sokáig emlegették. Volt aki még azt is szerette volna elérni, ha nótázunk, de ez végül nem igazán valósult meg. Majd máskor.
Az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt, és nem is keltünk korán. Ircsikével leszaladtunk Almádiba friss pékáruért és tejért, valamint egy kávét ittunk a restiben, aztán mire visszaértünk a többiek is ébredeztek. Hosszú, elnyújtott reggeli, sátorbontás, pakolás, majd pedig indulás a délelõtti, csupán néhány állomásból álló programra.
Elsõként Füreden, a kikötõben és a sétányon lassúztunk, majd amit már a szeles, hûvös idõ ellenére is nagyon várt, elsõsorban az aprónép, a tihanyi szabad strandon egy kis fürdés a 19-20 fokos vízben (ami így is melegebb volt, mint a levegõ). Felnõttek nem nagyon voltak bátrak, a gyerekek viszont igen. Úgy kellett õket kirángatni, mert már a szájuk is le volt lilulva, de még mindig állították, hogy nem fáznak. 
Kora délután még Aszófõn bort vettünk, 200-300 forintos áron, aztán irány Paloznak és Felsõörs, csak hogy a végére is maradjon szépség, elõbbi helyen  a kálvária, utóbbin a román kori templom.
Majd pedig hazaindultunk, ami máskor sem valami szívmelengetõ érzés egy szép túra után, de most kifejezetten sírtunk legbelül. Nehéz volt otthagyni azt  a szép vidéket, ahol néhányan még sohasem voltak, és ki tudja, mikor jövünk megint erre....

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bartáné Kéri Kati, Fazekas Gergõ, Hriazik Attila, Hriazik Evelin, Kovács Dániel, Kovács Edit, Kovács Natália, Nagy Irén, Sárközi Ervin, Szörényi Anna, Szörényi Gabi, Török Mária, Vargáné Rátz Veronika és Varga Lehel.

 

 

Aszófõ templomroma

 

Örvényesi rom

 

Egyetértésben az örvényesi vízimalomnál

 

Kõhídon

 

Balatonudvari régi temetőjében

 

Dörgicsén

 

Húúú

 

Szigligeti várban

 

Szent György-hegy, Tarányi-présház

 

Ircsike

 

Lengyel-kápolna

 

Szentbékkállai kőtenger

 

Erőművész

 

Anna a vacsorán

 

Hria

 

Kényeztetés

 

Másnap Füreden

 

Tütűűű

 

Ircsike Tagore alatt

 

Na...

 

Jani és Kati

 

Szökõkútnál

 

Fürdés Tihanynál

 

Paloznaki kálvária

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz