FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(031.)
LADÁNYBENE - KUNBARACS TÚRA


Időpont: 2007. november 24. szombat
Útvonal:
Ladánybene - Kunbaracs - Kunbaracsi kastély - Baracsi-erdõ - Kunadacsi út
Táv: 15 km


A túra nem volt elõzetesen valami népszerû. Mármint a gondolat, dûlõutakon gyalogolni, tulajdonképpen alig a szomszédban. Aztán azoknak, akik eljöttek, máig emlegetett emlék lett. 
Átbuszoztunk Ladánybenére, majd a kocsmában kipihentük a negyed órás utazás fáradalmait. Persze inkább a reggel szükséges koffeinadagokat vitte be, aki igényelte. A gyerekek üdítõztek és reggeliztek. Némi késlekedés után aztán nekivágtunk a nem túl változatos hat kilométeres betonútnak, amely Kunbaracs szélére vitt minket. Közben a gyerekek buckákon rohangáltak, kardoztak. Finom volt a kökény és a csipkebogyó, ezért elég jelentõs mennyiségben kóstolgattuk. Végül is nem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy betonon megyünk. Tizenegy óra után valamivel értünk át Kunbaracsra, és egybõl a kastély gondnokát hívtam, hogy itt volnánk. Mondta, hogy fáradjunk be.
A kaputól egy valamikor szebb idõket megért vadnarancs bokorsor szegélyezte utunkat a kastélyig. A fiatal gondnok szívélyesen fogadott minket, és elmondta, hogy az épület úgy egyébként nem látogatható, de mivel gyerekekkel jöttünk, és a felesége is pedagógus, ezért nem utasított el minket. Nem, hanem inkább azonnal beinvitált a jó kétszáz éves falak közé. Hát, volt pénze annak, aki megcsináltatta! És még az ízlése sem osztályon aluli.
Az elsõ szinten egy valamikori istállóból kialakított "lovagterem" található, amelyikbe akkora kandalló van beépítve, hogy egy egész ökröt is meg lehetne benne sütni. A falfestés mai, de ízléses, a bútorok historizáló stílusban lettek megcsinálva. Innen az emeletre mentünk, ahol faburkolat, hatalmas tükrök és egy biliárdterem is megfigyelhetõ. Még fentebb, már  a padlástérben, személyes lakosztályi részek fürdõszobákkal, hálókkal, így ide nem mehettünk be. De a kastély így is felülmúlta elképzeléseinket. Gyors csoportkép az udvaron, aztán érzékeny búcsú, és indulás a hátralévõ tíz kilométer leküzdésére.
Az út hátra lévõ szakasza szép széles homokúton, allés-erdõs részen vezetett. Többször megálltunk, pihegtünk, ettünk-ittunk, élveztük a szép és enyhe, de napsütés nélküli november végi idõt. Aztán egy tanyát értünk, ahol sok, kövér tehén legelt, és még pacikat is lehetett simogatni, a gyerekek nem kis örömére. Majd egy valódi erdõs szakasz nyûgözött le hatalmas nyárfáival, akácaival.
Aztán nemsokára ráfordultunk a kunadacsi betonútra vivõ, utolsó dûlõre. Már alkonyodni kezdett, gyerekek és felnõttek egyaránt elkészültek az erejükkel. Rövid várakozás a buszra, aztán egy fél óra elteltével máris Lajosmizsén találtuk magunkat.  Szép túra volt, mindenki jól érezte magát, a kastély pedig egyszerûen csodás.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Banka Nándor, Berta Bálint, Bertáné Kéri Kati, Herczeg Dalma, Kelemenné Barta Ágnes, Kisjuhász Gellért, Kovács Csilla, Kovács Dóra, Nagy Irén, Rácz Ádám, Rácz Laura, Révbéri Zsolt, Soltész Ildikó, Staar Andor, Telek Milán, Tóth Attila, Tóth István, Török Mária, Varga Lehel, Varga Zsombor és Vargáné Rátz Veronika.
 

 

Ladánybenén

 

Széktói iskola múzeum

 

Esõ

 

Zsombi

 

Verával

 

Ági és a lányok

 

Vaddohány

 

Kunbaracs szélén

 

Helységnévtábla alatt

 

Vörös kastély

 

A "lovagterem"

 

Középkori templomdísz

 

Park-maradék

 

Vízáteresz

 

Rókalukak

 

Romos tanya

 

Ló simogató

 

Ülõmunka

 

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz