VISSZA

TÉRBEN ÉS IDÖBEN A FELSÖ-KISKUNSÁGBAN

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

A CZAKÓ-HALOM A TÖRTEL-JÁSZKARAJENŐI HATÁRON


 

Történelmi helyekben nem szúkölködik a Kiskunság sem, állítsanak bármit az önmagukat történészeknek hazudó fősodor vízmolekulái. A történelem nem egy múló rosszullét, hogy nyom nélkül eltűnjön, hanem beleissza-vájja magát egy táj vagy egy népcsoport életébe és környezetébe. Legfeljebb nem ugyanolyan könnyen észrevehetők a jelek, emlékek, mint ahol hatalmas falak, tornyok merednek az ég felé.

 

A Czakó-halom panorámaképe


Ilyen alföldi emlékek a hagyományosan, gyűjtőnéven kunhalomnak nevezett kiemelkedések a táj síkjából. Nem mindegyik kifejezetten a kun néphez kötődő építmény, de a Kiskunságban ezeknek ez a neve. És mint ilyenek, nem kizárólag halomsírokat vagy előkelők síremlékét rejthetik, hanem lehetnek középkori települések, temetők vagy templomok nyomai is rajta/benne, de természetesen használták őket a idők folyamán őrhalomnak, megfigyelő és tűzjelző helynek is, mint ahogy nem ritkán esnek éppen középkori eredetű határvonalakra két település között, vagy az újabb korban használták őket például háromszögelési pontnak is. És biztosan nem soroltuk fel az összes hasznosítási formájukat. Vagyis, csak egy-egy ilyen kis halmocska is mennyi mindenről tudna mesélni.

 

A halom és a két település közötti határvonal a II. katonai felmérés térképén, az 1860-as évekbenA Czakó-halom két régi kun települést - Törtelt és Karát - elválasztó vonalon áll évszázadok óta, mint büszke és elmozdíthatatlan határhalom, de nem erről igazán híres. Sokkal inkább arról, hogy alatta találták meg a világ eddig ismert legnagyobb, bronzból készült hun üstjét. És a lelet a "törteli hun üst" néven híresült el.

 

A törteli hun üst

 

A halom környéke végtelenül békés hely, az egykor erősen vizek által uralt, mára jóval szárazabb tájból ma is jól észrevehetően emelkedik ki, és a környező  rétek, laposok között mint egy vénséges vén kun nagyapa, aggódva figyeli az utódok önpusztító életét.


Követekezzen néhány kép kedvcsinálónak.
 

 

A halom délnyugati nézete

 

Északkelet felől

 

Kopjafa  a Czakó-halmon

 

 

 

Az oldalon szereplő írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

© Balog Csaba Sántaöz  (2018) - santaoz@freemail.hu