VISSZA

TÉRBEN ÉS IDÖBEN A FELSÖ-KISKUNSÁGBAN

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

A REJTÉLYES MÁNTELEKI KASTÉLY

 


Nem könnyű néha az értékek felkutatása és megismerése. A mánteleki kastély ügyében sem az. Adva van egy kastélyszerű épület Dabas mellett, Belsőmántelek területén, nem messze az erdészháztól. Annyira eldugott helyen, hogy ma már megtalálni se egyszerű: a dombot, amin áll, erdő és bozótos nőtte körbe, a felvezető szekérutat se használják nagyon gyakran, mert azon is jó félméteres gaz nő. Aztán mégis valahogy megleli az ember, és felmegy a dombra. Azon egy siralmas állapotú, omladozó vakolatú, beszakadt tetejű ház áll, öregebb fákkal körbevéve, melyek valószínűleg egy régebbi ültetés maradványai és az épület körüli kertet díszíthették.
A "kastély", ha jól meggondoljuk, inkább udvarház vagy kúria lehetett. Hogy ki és mikor építette, az viszont rejtély. A világhálón semmilyen nyomát sem találni; nem kapcsolható jelen ismereteink szerint, semmilyen konkrét építtető vagy birtokos családhoz. Régi térképeken sincs feltüntetve, amelyeken tucatjával olvashatni majorok és uradalmak neveit, látni épületeit. Az 1941 előtti térképek nem is igen ábrázolnak ezen a dombon semmit, az 1941-esen pedig csak egy egyszerű épületet jelöltek.
Egy másik térképen egy kápolnát jelez a felirat, amely a kúria mellett állhatott, s melynek ma már semmi nyoma sincs, a helye terepen csak körülbelülre sejthető.
Szóval, ebben a bejegyzésben nem tudunk kézzelfoghatóbb anyagot közreadni a mánteleki kastélyról/kúriáról.
AZONBAN! ha valakinek mégis lenne bármilyen ismerete a témában, vagy van ötlete, honnan lehetne bármit megtudni róla, elérhetőségünkön jelezze. Sokat segítene a rejtély megoldásában.
Köszönjük!

 

Végül néhány kép kedvcsinálónak:

 

 

Az épület keletről

 

A ház állaga erősen romló-pusztuló

 

A vakolat

 

A furcsa, OMEGA-jel díszítések

 

A bejárat a nyugati oldalon van

 

A lépcső

 

A keleti hátsó rész ablakai és leomlott vakolata

 

A nyílászárók állapota és a beszakadt tető, leszakadt emeleti feljáró

 

Nehéz elképzelni, hogy megmentené valaki...

 

Jeles tégla, amelyből az egész ház épült

 

Pincelejáró ajtaja

 

Zár

 

Pánt

 

És a pince

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplő írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

© Balog Csaba Sántaöz  (2018) - santaoz@freemail.hu