FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(588.) CSEMŐI HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM ÉS A PUTRISARKI-ERDŐ


Időpont: 2019. február 16. szombat
Útvonal: Csemő, Putrisarki-erdő
Táv: 4 km


Mivel az erre a napra eredetileg tervezett Lajosmizsei Keresztút sokaknak nem ért rá, így programot módosítottunk, és a nagyon jó idõt kihasználva, egy közeli helyet választottunk, ahol ráadásul van tûzrakóhely, is. Így esett a választásunk Csemõre. Régen jártunk már itt túrán, pedig sokszor autózunk erre.
A faluban reggel Orisek Feri bácsi, a híres-neves fafaragó személyesen várt minket, hogy megmutassa a helytörténeti gyûjteményt, benne az õ saját faszobrait.
Bõ öt éve jártunk Feri bácsinál, akkor még az iskolában, ahol lakik, és egy szép délelõttöt töltöttünk nála. Most nem kevésbé.
Feri bácsi annyira érti a fa minõségeit és szerkezetét, a fafaragás módozatait, hogy egy napig is tudna mesélni róla, mi pedig hallgatnánk is addig. Most ennyi idõnk nem volt, mindössze egy órát töltöttünk a gyûjteményben.
A faszobrokon kívül, más épületekben és az udvaron is vannak értékes, a falu múltjával kapcsolatos emlékek. Például egy színben hordók, permetezõk, a szõlõmûveléssel kapcsolatos szerszámok kaptak helyet. Egy másik nagy épületben a község történetiségével összefüggõ anyagot lehet megtekinteni, középkori csontmaradványoktól a megszûnt csemõi kisvasút emlékszobájáig.
Az udvaron régi traktorcsoda a Vörös Csillagból, szekér, és egy szép, öreg diófa.
A hely nagyon szépen kialakított, gondozott, példaértékû más településeknek is. Arról nem beszélve, milyen titkok rejtõznek még itt: egykor volt egy Jáva és Pannónia motorokból álló gyûjteménye, de van itt Ladányi Mihály Emlékház is, ezeken kívül pedig nyáron több millió szál virág, melyek annyira uralják a településképet, hogy az ember már-már egy virágkertészetben érzi magát, ahogy a falu terein-utcáin sétál.
Az utcákban a névadók szobra, fából természetesen, Feri bácsi munkái, csakúgy, mint a templom elõtti nagyon szép Krisztus-kereszt is.
Csemõ a porhomokban elterülõ, nagy tanyavilággal rendelkezõ, mégis egységes és mûködõ település. Nem hogy veszni hagynák értékeiket, mindenbe tíz körömmel kapaszkodnak, és mindent megmentenek, még azt is, amit nem lehetséges. Volna tõlük mit tanulni a szomszéd településen is...
A rövid falusi betérõ után, kimentünk a Putrisarki-erdõbe, mely a falu régebbi parkerdeje, ma kissé elhagyatott, bár a tisztáson szép tisztaság volt, és voltak új asztalok, padok is építve, új és erõs tûzrakóhelyekkel. Valamikor nagy élet folyt itt is, amikor pl. a majálisokat itt tartották, bõ harminc-negyven éve. Ettõl függetlenül, vagy éppen ezért, a helyet érdemes felkeresni, és a merõleges nyiladékokban tetszõleges hosszúságú sétákat téve, el lehet itt egy kellemes fél napot tölteni, vagy egészet, ha valaki még fõzne, sütne is valamit.
Nem sokkal dél elõtt értünk ki, mentünk egy másfél órás kört, mely során az aprónépek két szatyor száraz gyujtóst szedtek és cipelték is! A tisztásra délben értünk, gyorsan tüzet raktunk, felvágtuk a szalonnákat és nekiálltunk az ebédkészítésnek. Amikor kitette mindenki a magával hozott ételmennyiséget, azt mondtam volna, két napig is elég lenne, ehhez képest 80%-ban bõ egy óra alatt mindent megettünk. A gyerekek faltak, a felnõttek újra gyermekké válva, ugyanolyan lelkesen sütögettek és még nagyobb étvággyal ettek. A Nap közben végig és egyre melegebben sütött.
Ebéd után még napoztunk, beszélgettünk, a gyerekek pedig kunyhóépítésbe kezdtek, melyet csak akkor hagytak abba, mikor az autókat beindítva, hazautazásra szóltottuk fel õket. Kissé csaódottan hagyták abba a játékot, de megígértették velünk, hogy folytathatják máshol, más alkalommal.
A mai nap szinte tökéletesre sikerült. Ha van olyan, hogy "világbéke", ma az volt. Szívünkben végtelen békével a világ és embertársaink irányába.
Köszönjük mindenkinek a mai napot.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Jánosné (Kecskemét), Balog Szellõ (Lajosmizse), Csonka Ádám (Kerekegyháza), Ferenczy Ákos (Lajosmizse), Ferenczy József (Lajosmizse), Ferenczy Réka (Lajosmizse), Ferenczy Virág (Lajosmizse), Molnár Antal (Kerekegyháza), Molnár Zalán (Kerekegyháza), Nagy Irén (Lajosmizse).

 

 

A múzerum kapuja

 

Orisek Ferenc pályaképe

 

Család, unokával

 

Toldi bikája

 

Dombormunka

 

Bibliai jelenetek

 

Orisek Feri bácsi...

 

...mesél

 

Táncoló lányok

 

Közelrõl

 

Udvaron

 

Egy csoda

 

Régi határkõ

 

Permetezõk

 

Tányér

 

Csizma, kofalábbeli

 

Nagyon régi õs

 

Rokka

 

Nemcsik-féle szélmalom

 

Putrisarki-erdõ esõbeállója

 

Az új pihenõk egyike

 

Régi jel

 

Fenyõ

 

Gyújtós-gyûjtés

 

Újabb jelzés

 

A régi erdészház

 

Erdei játszótér

 

Szalonnasütés...

 

...és az ebéd

 

Hazaindulás elõtt

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz