FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(571.)
FELSŐLAJOSI ISKOLÁSOKKAL A MIZSEI ÓRIÁSNÁL


Időpont: 2018. október 11. csütörtök
Útvonal: Pusztatemplom - Mizsei Óriás - Jézus-fa - Pusztatemplom
Táv: 6 km


Talán már unják az olvasók, hogy megint helyismereti túra, de ez jött a sorban. Ezúttal a felsõlajosi iskola 2. osztályának vezettem túrát, kívánságuk szerint a Mizsében, az ott általunk 2011-ben alapított és felfestett Mizsei Óriás túraúton. Mivel a résztvevõk viszonylag kicsik voltak, így nem a teljes 10 km-es távot választottuk, csak a felénél valamivel többet: a Pusztatemplomtól a Mizsei Óriásig, majd vissza a kiindulási helyre. Nem akarok a túraút történetiségével és külön a látnivalóival foglalkozni, akit érdekel, keressen rá, de annyit azért megismételnék, hogy elég sok érdekesség látható rajta, és érdemes végigjárni.
A felsõlajosi gyerekek nagyon motiváltak voltak, alig várták a túrakezdést, majd a gyalogláskor végig érdeklõdõk és felszabadultak voltak. Vagyis igazi gyerekek.
A tájban azonban még nálunk is erõsebb erõ hatott: az õsz és színei. A képek megint nem adják vissza, amit láttunk, szinte vakítottak a falevelek az ágakon, a földön. Az öreg fák lenyûgözõek voltak, és sikerült némi ismeretet is átadni a kicsiknek a terület történelmérõl, a természet értékeirõl.
A Pusztatemplom és a középkori Mizse falu történetét meséltem el kezdésnek, aztán nekivágtunk a túrának. Az útbaesõ keresztekrõl is elmondtam, amit tudtam, majd a növényekkel való ismertetés következett. Kóstoltunk galagonyát is. A mai gyermekeknek sajnos, sok minden ismeretlen egy ilyen tanyasi-erdõszéli környezetbõl, de nyitottak a megismerésre, így nincs gond - csak legyenek, akik megtanítják õket ezekre.
A Mizsei Óriás és a mellette száradó Jézus-fa, a Sáfrán-földdel, annak eredeti homokgyepével, a település legszebb, és nem mellesleg egyetlen, eredeti állapotában megõrzõdött természeti területe.
Annyira elbûvölte a gyerekeket a táj szépsége, hogy alig akartak tovább menni, és az elején még kínlódva gyalogoló néhányak is sajnálták, hogy vége lett. Hiába, meg lehet érezni néhány óra alatt is a természetjárás ízét. A gond csak az szokott lenni, ha nincs folytatás, vagyis ráerõsítés, és nem tud beépülni az emberek életébe a rendszeres gyakorlása. De lesz még idejük mûvelni ezt a mûfajt, elõttük a jövõ...
Köszönöm a szervezõknek, Katinak és Anikónak a lehetõséget. Amíg érdeklõdõ gyerekek vannak, addig a szép jövõre sem veszett el minden remény...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Farkas Botond (Felsõlajos), Farkas Hanna (Felsõlajos), Fehér Ernõ (Felsõlajos), Fehér Martin (Felsõlajos), Fehér Milán (Felsõlajos), Ferenczyné Bíró Katalin (Lajosmizse), Gémesi Gréta (Felsõlajos), Godó Anna (Felsõlajos), Hanák Vanda (Felsõlajos), Kóré Dániel (Felsõlajos), Kokovai Mihály (Felsõlajos), Kovács-Nagy Milán (Felsõlajos), Kukucska Pál (Felsõlajos), Kun Balázs (Felsõlajos), Makainé Antal Anikó (Lajosmizse), Molnár Jázmin (Felsõlajos), Nagy Levente (Felsõlajos) és Széplaki Márk (Felsõlajos).
 

 

Kereszt

 

Pusztatemplom

 

Indulásra készen

 

Almási-kereszt

 

Vackor-fa

 

"Fehér tanya"

 

Õszi...

 

...színek

 

Tanya

 

Közeledünk

 

A két öreg tölgy messzirõl

 

Jézus-fa

 

Vaddohány

 

Mizsei Óriás

 

Homoki gyep

 

Közelrõl

 

A fa alatt

 

Kerítés

 

Körtánc

 

Csoportkép

 

Allé

 

Jézus-fa közelrõl

 

Eper és hárs

 

Vadkörte

 

Galagonyás

 

Tapló

 

Akácos út

 

Megint vaddohány

 

Visszaértünk

 

Darázskõ

 

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz