FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(101.) PETŐFI 20 TELEJSÍTMÉNYTÚRA KISKŐRÖSÖN


Idõpont: 2009. április 4. szombat
Útvonal:
Kiskõrös - Turjános - Szûcsi-erdõ - Tabdi vm. - Öregszõlõk - Kiskõrös
Táv: 18 km



Kiskõrösön már túráztunk, de idõre még nem. Most megtettük, és kényelmesen belefértünk a 18,2 kilométeres távra adott 5 órába, fél órát még hagytunk is tartalékba, jövõre.
Vera péntek este csatlakozott telefonon, hozott magával három aprólékot is, így már négy tele autóval indultunk szombat reggel negyed hétkor a Kollégium elõl. A Kiskõrösig tartó utazás nem volt különösebben izgalmas, hacsak azért nem, mert már nagyon oda akartunk érni, hogy elkezdhessük a túrát. Akkora volt bennünk a várakozás, amekkora még talán sosem.
Szûk egy óra elteltével a Petõfi tér mögötti parkolóban hagytuk az autókat, innen csak három perc volt a hasonló nevû mûvelõdési ház, ahonnan a nagy kaland indult. A regisztráció fél óráig tartott, a menetlevelünkre egységesen 7.40-et írtak, de csak tíz perccel késõbb végeztek a 21 darab papír kitöltésével.
A Kiskõrösrõl kivezetõ rész nem valami érdekes, inkább érdektelen, de szükséges volt, hogy kiérhessünk a turjános rétjére. Ez már igazi szépségeket tartogatott a ragyogó napsütésben. A füves síkon bokrok, kisebb facsoportok, magányos faóriások álltak õrt a  túrán résztvevõkre vigyázva.
Több tucat emberrel együtt indultunk, de a Szûcsi-erdõ szélén lévõ elsõ ellenõrzõpontra  aki akart megelõzött minket, vagy épp lemaradt tõlünk. Fiatal diákok pecsételtek lapjainkra, amiket Hria vitt a nap folyamán, õ volt a pecsétfelelõs.
Tabdi vasúti megállóig tartó sín melletti szakasz zsúfolt és soha véget érni nem akaró volt. Az egyre erõsödõ Nap és a meleg, a száraz dûlõút felvert pora nem voltak kellemesek, de a második ponton kapott almák igen. És végtére is: jó kedvünk volt, élveztük a gyaloglást, nem nyavalygott senki, éreztük, hogy meglesz, és ez erõt adott. Erõt ahhoz is, hogy visszafordulva még egyszer megtegyük a jó két kilométeres részt.
Amikor végre letudtuk ezt kis oda-visszát, letértünk az eddig minket is vezetõ sárga sávról, és az Öregszõlõk irányába navigáltuk magunkat. Pontosabban a "Bácsvíz" feliratú fehér-kék szalagok tették ezt velünk, de ez lényegtelen. A szõlõk között sok régi pincét és présházépületet láttunk, bennük a más, egykori bortermelõ vidékeken  is megfigyelt szociális szükséglakók tengõdésével. A társadalom és a magyar borkultúra kettõs veresége.
Az István Borház udvarára nagyon nagy melegben, szinte júliusi idõben estünk be, és a felkínált borkóstolót - sofõrök is lévén - visszautasítottuk. A Petõfi térre 12.15-kor értünk, újabb húsz percbe telt, mire lekönyvelték a teljesítéseinket és megkaptuk figyelemre méltó jutalmainkat: egy oklevél, egy kitûzõ, egy póló, csoki, de ezeken túl még teát és korlátlan zsíroskenyér-lilahagyma fogyasztást is biztosítottak a résztvevõk számára. 450 Ft nevezési díj ellenében ez elég kimerítõ.
A mûvház cukrászdájában sok, leírhatatlanul finom fagyi és sütemény esett áldozatunkká. Petõfi szülõházát csak felületesen látogattuk meg, mert igyekeztünk a hazafelé kis kitérõt jelentõ Soltszentimre középkori templomromjához, amit a többség még nem látott. Ezt a hiányosságot is pótoltuk (a rom egyébként ellenõrzõ pontja volt a 40-es és 70-es távnak).
Lajosmizsére négy elõtt nem sokkal értünk, nem túl fáradtan, de telve élményekkel.

Minden teljesítõnknek szívbõl gratulálunk!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Banka Nándor, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Halmavánszki Máté, Hornacsekné Kucsera Ilona, Hriazik Attila, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén,  Sárközi Ervin, Szikora Dávid, Szikora Marcell, Szõrös Anna, Szõrösné Székely Cecília, Tóth Tímea, Török Mária, Varga Istvánné Borika, Varga Zsombor és Vargáné Rátz Veronika.
 

 

Kiskõrös

 

Nem egy villanegyed...

 

Elsõ ponton

 

Fûz, fakadás után

 

Sínek tövében

 

Ellazultunk

 

Csoportos napfürdõ

 

Ádám

 

Utolsó ep.

 

Vera

 

Petõfi emlékháza

 

A rendezők

 

Jutalompólók

 

És még ezt is kaptuk

 

Jutalomcukrászda

 

Büszke csoportkép

 

Átugrottunk Soltszentimrére is

 

Holovác 1 és Holovác 2

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz