FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(102.)
PMP MOZGALOM / PÉTERI - CSÉVHARASZT TÚRA


Idõpont: 2009. április 8. szerda
Útvonal:
Péteri - Hosszúberek-Péteri vm. - Halesz - Csévharaszt
Táv: 16 km



Ismét olyat csináltunk, amit még nem nagyon: túra hétköznap, délelõtti iskola és munka után. Azért kellett ezt meglépnünk, mert a húsvét vasárnapi túrát ünnepi-családi okokból elhalasztottuk, és nem akartunk túra nélkül maradni, másrészt pedig adódott a Pest megyei Piros ezen szakaszának gyors teljesítése, viszonylag egyszerû logisztikával.
Indulás Lajosmizsérõl délben, 20 fok fölötti, erõsen napsütéses idõben. Az autókat Monoron hagytuk a vasútállomás elõtt, innen busszal rándultunk át Péteribe, ahol a pecsétek gyors begyûjtése után nekivágtunk a vasúti megállóig tartó rövid, de annál unalmasabb szakasznak.
Csúcsforgalom az úton, gõzölgõ aszfalt. Ennek ellenére haladtunk, mint a gép. A vasúti megállónál kép, majd rövidesen elértük a 4-es fõutat, hogy tíz perc után elhagyjuk még nagyobb forgalmát, és letérjünk a Csévharaszt felé vivõ, szinte sivatagnak számító homokútjára.
A piros jelzés kanyargásait lekövetve, az eddigi legkevesebb látnivalót tartogató szakaszt tudtuk magunk mögött. Még egy keresztet se láttunk, ami más szakaszokon volt szép számmal.
Tanyák, akácos allé, homok mindenütt. Az egyetlen szépség a virágzó fák és bokrok szín kavalkádja volt, igyekeztünk is megörökíteni, hogy elraktározhassuk a szûkebb, téli hónapokra.
Egy érdekes mûteremtanya mellet haladtunk el, kecskenyájjal keveredtünk. A pásztor megkérdezte, hova mentek? Mondtuk, Csévharasztra. Azt mondja, akkó jó fele mentek. Nem sokat beszélhet egész nap, szerintem ez több napi adagja lehetett.
A tempónk irtózatosnak mondható, az extrém körülményekhez képest. Egész túra alatt húsz perc pihenõ. Sokat ittunk, mert izzadtunk, mégis nyeltük rendesen a port. A homok kikezdte a lábunkat, mert a cipõinkbe is belekeveredett valahogy. Mégis: bruttó kerek három óra 16 kilométerre, nettó 2 óra negyven perc, ami hatos átlag óránként. Délután egytõl négyig.
Csévharasztra nagyon nehezen akartunk beérni, mert sehogy sem akart elfogyni a Haleszig vezetõ, majd az onnan a faluba vezetõ út. Végül még így is majdnem háromnegyed órát vártunk a buszra.  A buszmegállóban hõség, a fabódé jócskán felmelegedett.
Aztán hamar beértünk Monorra, át az utókba, és ötven perc alatt, hat óra elõtt nem sokkal, már Lajosmizsén voltunk. Akit kellett, hazavittünk, Hria még eljött hozzánk uzsonnára, õt is hazavittem. Ennyi.
És már csak egy rész maradt, hogy befejezzük a PMP-t...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Hriazik Attila, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén,  Sárközi Ervin, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Péteri vasúti megállója

 

Azéemmá...

 

Homokút. Mi más?

 

Titkot rejtő felhő

 

Vasadi-csatornánál

 

Skizoflénia

 

Szép tanyák között ez az egyik

 

Ez egy másik, valami műterem lehet

 

Ez egy harmadik

 

Szilvaféle virágzásban

 

Őszibarack

 

Kemény hely lehet...

 

Közeledünk Csévharaszthoz

 

Merre?

 

A falu szélén

 

Haleszi jelek

 

Pimpó

 

A borókás mellett érünk Csévharasztra

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz