FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(160.)
TÉLI TÚRA A MÁTRÁBAN


Idõpont: 2009. december 27. vasárnap
Útvonal:
Mátrafüred - Benevár - Mátraháza - Hanák Kolos-kilátó - Muzsla - Mátrafüred
Táv: 12 km



Azt már meg sem említem, hogy ez a túra is kényszermegoldás volt, egy valamilyen más helyre tervezett, de végül meghiúsult túra helyett. Hogy melyik helyett, az már nem is fontos. Azért nem, mert ennél szebb és jobb az se lett volna.
Hirtelen ötlettõl vezérelve, kitaláltam egy mátrai körtúrát, és szerencsére a többiek is elég nyitottak voltak. Korai indulás, két autóval, viszonylag enyhe, szép túraidõben. Hamar felértünk Mátrafüredre, ahol az autókat hagytuk. Rövid büfé a hidegben, aztán nekiindultunk a Benevár-bércnek.
Nem szereti az ember az ilyesmit, reggel, éhgyomorra, szuszogtunk, prüszköltünk rendesen, de ettõl függetlenül gyorsan megérkeztünk a csekély, de takaros rommal váró várhoz. Megreggeliztünk, lenyugodtunk, és innen már meg sem kottyant a további kaptató.
A hegy derékmagasságában jelzetlen szekérútra balráztunk, ezen mentünk el a piros jelig, amely felvezetett Mátraházára. Itt megint büfézés, meleg tea, nagy nyüzsgés a szép idõre való tekintettel, szinte elaléltunk. Kedvünk nem volt tovább menni, de ez nem volt kedv kérdése, elég volt egy határozott túravezetõi "Gyerünk!".
Lefelé semmi nehézség nem adódott, inkább gyönyörködtünk a tájban. A sárga terelése miatt letértünk az eredetileg elgondolt útról, de még ez sem volt csúnya. Pihenõknél pihentünk, kilátóknál nagyokat bámészkodtunk, ez a túra rendje.
Aztán üdülõházak között ereszkedtünk be Mátrafüredre, ahol a reggeli kocsmában újra ittunk valamit, majd rövid pakolás után hazavezettünk.
Egyik legszebb, leghangulatosabb túránk, ami azért is fontos, mert a tavalyi kéktúra után nem nagyon vágyódtunk vissza a hegységbe, de ez a túra ismét visszaadta bizalmunkat a Mátra iránt. És ez már nagyon kellett...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta János, Hriazik Attila, Hriazik Evelin, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Mátrafüred szélén

 

A megáradt...

 

...Bene-patak

 

Benevár egykor

 

És ma az udvarán

 

Felfelé

 

Nevetős kép lett

 

Időszakos vízfolyás az avarban

 

 

Mátraházai büfézés

 

Pihenő

 

Muzsla-kilátó

 

A kilátás

 

Fáradtan, de vidáman

 

Haha

 

Rákóczi-forrás

 

Vissza Mátrafüredre

 

 

 

 

Az oldalon szereplő írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz