FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(123.) LADÁNYBENEI TÚRA


Idõpont: 2009. június 20. szombat
Útvonal:
Lajosmizse vá. - Közös - Hosszúszéki dűlő - Baracsi dűlő - Barcsay kúria - Ladánybenei Múzeum - Ladánybene
Táv: 20 km



Ezen a napon csak öten vágtunk neki a túrának, mert voltak, akik egy szó nélkül nem jöttek el, és ezt természetesnek is vették. Pedig még meglepetés látnivalókat is szerveztem, és Hrián kívül nem is tudott róla senki.
Elõször a Közös felé vettük az irányt, csak félig önszántunkból, mert kicsit túlmentünk, miután en m is azon a dûlõn mentünk le, amelyiken elõzetesen akartunk. Így legalább megmutathattam a többieknek az új fakeresztet, a Mária-szobrot és a Sárközi-keresztet. A Hosszúszéki dûlõn aztán végre visszakeveredtünk a megfelelõ útvonalra, ami elõbb kivezetett a ladánybenei betonút mellett álló fakereszthez, majd már ladánybenei részen az egyik célunkká kitûzött Baracs I. dûlõ felé kanyargott - nyílegyenesen.
A Kiskunsági Nemzeti Park nem túl pontos térképe szokott segítségünkre lenni alföldi túráinkon, ezúttal azonban még az utunk is jelzetlen volt, ennek ellenére telibe találtuk a Baracs I-et. Telefonon felhívtam Gondos Robit, a Barcsay kúria tulajdonosát, aki elénk jött, és készésgesen megmutatta nekünk az 1840-ben épült épületet. Olyan jól érzetük nála magunkat, hogy talán még most is ott ülnénk, ha nem vártak volna bennünket Som Laci bácsiék a másfél kilométerre lévõ Helytörténeti Múzeumnál.
Utunkba esett még egy másik meglepetés is, a Szent Mihály kegyhely, ami szintén ritkaságnak számít errefelé.
Laci bácsiékhoz dél elmúltával értünk, csalódottan vették tudomásul, hogy nem alszunk náluk, pedig egy egész délután takarították a táborhelyet. Aztán megnyugodtak, kávéval kínáltak, jót beszélgettünk velük, nagyon barátságos emberek. Laci bácsi egyenesen odáig merészkedett, hogy költözzek oda egy egész hétre, hogy legyen idõnk alaposan kibeszélni az élet dolgait Fõleg az õ 87 évérõl lenne mesélni valója. Egyszer még lehet belõle valami, mint ahogy még idén nyáron feltétlenül itt alszunk, ha már ennyire vártak minket.
Kettõ órakor aztán elindultunk a faluba, mert az még két és fél kilométer volt oda, és csak alif több, mint fél óránk volt a busz indulásáig. Annyira jól haladtunk, hogy énnekem még maradt majd' negyed órám, hogy elszaladjak a templomkertbe, megkeresni a Petõfi-emlékmûvet. Persze nem volt, és a szomszédok is csak sokára ismerték el hogy egyszer volt ilyen, csak elbontották, Ugyan szegény Petõfi kinek és milyen történelmi korban zavarhatta a szemét?
Aztán, hogy ne legyünk izgalom nélkül, alig értem el, már rohanva is, a buszt. De elértem! A kölkök eljöttek hozzánk, mert gyakorlatilag meghívatták magukat, teljes uzsonnára, még sütit is sütött nekik Ircsike. Csoda, hogy alig akartak hazamenni...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Hriazik Attila, Nagy Irén, Szõrös Dániel és Török Mária.
 

 

Angyaltrombita

 

Gyönyörû!

 

Közösben

 

Lovaspályánál

 

Nagy Tibor keresztjénél

 

Mária-szobor

 

Utca, házszám

 

Sárközi-kereszt

 

Komámasszony

 

Mongólia!

 

Barcsay-kúria Benén

 

Nagyasszony

 

Szent Mihály-kép

 

Ladánybene felé

 

Régi bolt épülete

 

Széktói iskola (múzeum)

 

Vendégségben Som Laci bácsiéknál

 

Dani a célegyenesben

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz