FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(095.) GÖDÖLLŐI KÉKTÚRA


Idõpont: 2009. február 8. vasárnap
Útvonal:
Gödöllõ Állami Telepek vm. - Arborétum - Erzsébet-pihenõ - Bag vm.
Táv: 21 km



Ezen a szép februári vasárnapon a Gödöllõi-dombságban jártunk. Végig napsütéses, kifejezetten enyhe idõben gyalogoltunk, az út elég saras volt, de ez ilyenkor normális. Az már nem, hogy egész napra esõt, nyolcvan kilométeres szelet jósoltak a nagyfejûek, ennek ellenére szinte pólóban és rövidnadrágban is mehettünk volna a déli órákban. A csapat nõtagjai persze elõre érezték, hogy így lesz, de én nem nagyon hittem nekik. 
A lényeg, hogy reggel hatkor találkoztunk a Kollégium elõtt, és négy kocsival nekiindultunk. Az M0-s elkerülõjén Kerepesnél letértünk Gödöllõre, a járgányokat az állomás melletti parkolóban hagytuk, és már fél nyolckor a közeli kocsmában üldögéltünk. A Nap sütött, a város álmos volt és vizesek a járdák. A vonat csak fél kilenc után indult az Állami Telepek megállóig, ahová öt perces utazás után értünk. 
Leszállva a vonatról az aszfaltút mellet indultunk neki a kék jelzésnek. Az arborétum behajtójához érve jobbra kanyarodtunk. Itt tábla hívta föl a figyelmünket arra, hogy még tankokkal is találkozhatunk(?). A József fõherceg arborétum kapuit nyitva találtuk, ezért besurrantunk, és egy jó fél órát el is töltöttünk a sétautakon sétálva. A reggeli pára lassan, de visszavonhatatlanul kezdett felszállni, az égen jóformán még kisebb gomolyfelhõk sem látszottak.
Az arborétumot elhagyva emelkedõn haladtunk, majd lefelé. Ez a nap során sokszor megismétlõdött. Nem különösebben nehéz dolog dombságban gyalogolni, de azért a sok kicsi sokra megy. A táj, az erdõ egyébként cserháti emlékeket hívott elõ belõlünk. A gázvezeték érintése után egy "vadkapun" is átkeltünk, majd nem sokára a valkói országút mellett találtuk magunkat. Itt az útszéli keresztrõl leolvastuk az évszámot, majd az Erzsébet-pihenõhöz vezetõ keskeny aszfaltcsíkra tértünk. Balról kiágazást hagytunk magunk mellett, melynek piros háromszög jelzése a Juharos nevû magaslatra vezetett volna, ha ezt választjuk. Nem így tettünk, hanem egyre emelkedve Erzsébet királyné egykori kedvenc kirándulóhelyére mentünk. A dologra egy márványtábla is emlékezteti az arra járót. A padokon ettünk-ittunk, napoztunk, megnéztük, van-e kerítés a vadászház körül (ez is egy ellenõrzõ kérdés volt), majd bekanyarodtunk az erdõbe.
Érintettünk még egy Csörsz-árka nevû árokszerû mélyedést is. Ez egy koraközépkori, 1200 kilométeres védelmi rendszer volt, amely az Alföldrõl indulva egészen az Al-Dunáig húzódott, és a római birodalmat védte. Mára már csak nyomokban fedezhetõ fel az országban, többek között itt is van egy megmaradt szakasza.
Egyre beljebb és beljebb hatoltunk egy nyáron nyílván szebb, de így sem csúnya tölgyerdõbe, amelynek útjain féllábszárig érõ sártengeren gyakorolhattuk a "vízenjárást". A társaságnak kivette az erejét a napsütés, a lengedezõ szél, a saras út, ezért egyre gyakrabban kérdezgették, messze van-e még a falu. Én mondogattam ezt-azt, de csak nagyon nehezen értünk be Bagra. Nem egy nagyon szép falu, a széle szeméttelep és nagyon büdös, legalábbis mi ennyit láttunk belõle. 
A vonat indulásáig egy fél órás kényeztetést engedélyeztünk magunknak a kocsmában, majd a záró csoportkép elkészítése után visszavonatoztunk Gödöllõre. Ekkorra az esõ szemerkélni kezdett, nyomban indultunk hazafelé, négy óra elõtt néhány perccel. 
Ahogy haladtunk nyugat felé, úgy mentünk bele az esõfelhõbe, az ablaktörlõ is alig gyõzte, majd pedig rátérve az 5-ös útra, az esõ elállt, Lajosmizse elõtt pedig már szinte száraz volt. Mi is azok voltunk, a szívünkben boldogság lakott, mert szép napot töltöttünk el jó társaságban. Megint erõsebbek lettünk egy kicsit, fõleg lelkileg. Az pedig sosem árt.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Banka Nándor, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Hriazik Attila, Hriazik Evelin, Nagy Irén, Németh Anna, Németh Dániel, Németh Lajos, Németh Lajosné Marika, Németh Marika, Staar Andor, Torkos kutya, Török Mária, Varga Istvánné Borika, Varga Lehel és Vargáné Rátz Veronika.
 

 

Nem félünk!

 

Arborétum kapujában

 

Cégér

 

Bent vagyunk

 

Tízórai

 

Enyhe tél van

 

A fakínálat tanulményozása

 

Vad-gyilkos rács

 

Szarvasok messziről

 

Cigiszünet

 

Dani egy keresztnél

 

Németh család

 

Erzsébet-pihenõnél

 

Sisi emlékére

 

Torkos visszanéz

 

Cipõelhagyó sár

 

Nándi és Hria

 

Befejeztük

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz