FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(156.)
ANDRÉ KERTÉSZ EMLÉKTÚRA


Idõpont: 2009. november 21. szombat
Útvonal:
Ráckeve - Vízmû - Duna-gát - Lórév - Szigetbecse - André Kertész Múzeum
Táv: 20 km



A héten nem nagyon jelentkeztek a túratársak, hogy autóval szeretnének jönni Ráckevére, így a túra nem is volt hirdetve, mert nem lett volna hova berakni az embereket. Sajnos mindössze tíz ember tudott nekivágni, a Kollégium elõl reggel hatkor induló nagy kalandnak.
Ráckevére némi kiskunlacházi kocsmakeresés és kávézás után, fél nyolckor értünk. A kastély mellett parkoltunk, majd bevettük magunkat a három csillagos aula forgatagába. Lassú nevezés, - és a kissé sokallt - 600 forintos nevezési díj. A beígért egy db ajándék pólót már elõre megkaptuk, ugyanis a minimum tíz fõs társaságok ilyen jutalomban részesültek.
A kastélytól nyolc után tíz perccel indultunk, és közepesen sáros úton, ködben, de esõ nélkül kutyagoltunk az elsõ ellenõrzõpontig. Ezen a szakaszon elhaladt mellettünk Hofmann Ádám, a mezõberényiek rangidõs teljesítménytúrázója, és a kölcsönös udvariassági formulák után el kellett neki mondanom a cigánylángos receptjét (amikor utolért minket, épp a fokhagymás tejföl készítésérõl beszéltem, és rákérdezett, mi okból). Remélem, kipróbálja, és ízleni fog neki, mert nekünk egyik kedvencünk a nyári táborainkban.
A vízmûhöz, ami 5,6 kilométerre volt a starthelytõl, egy óra alatt értünk. A gáton elhelyezett pontnál két fiatal srác kínált minket kannás csapvízzel. Nem valami íncsiklandozó ajánlat. Egy negyedóra pihenõ azért belefért.
A gáton délre fordultunk és 8,5 kilométert mentünk Lórévig, a víztoronynál felállított második ellenõrzõpontig. Ezt a szakaszt egy óra negyven perc alatt kipipáltuk. A gátazás amúgy elég egyhangú volt, a szürke, nyálkás idõben. Fényképeznivaló alig akadt, nem így beszédtéma: az év vége közeledtével azt tárgyaltuk, melyik volt az év túrája, ki az év túrázója gyermek és felnõtt kategóriákban. Elhangzottak szavazatok, ezeket részben közöljük a fõoldalon, de várunk még további szavazatokat.
Lórévnél egybesodródtunk egy pesti sráccal, akinek a nevét elfelejtettük megkérdezni. Vele együtt mentünk Szigetbecsére, ami innen már csak bõ 4 kilométerre volt. Szûk egy óra múltán értünk a célba, az André Kertész Múzeumba. A 20 kilométert négy és fél óra alatt tettük meg, több mint fél óra pihenõvel.
A múzeumban megcsodáltuk a mûvész szociofotóit, majd Janival elbuszoztunk a kocsikért, hogy visszatérjünk a többiekért a falu kocsmájába, hogy onnan még átugorjunk, hazaindulás elõtt Ráckevére, és sokadszor, megnézzük a szerb templomot. Nagy élmény volt a múzeum és a templom is. Bárkinek bátran ajánlhatjuk mindkettõt.
A túraszervezõk a közepesen soknak számító nevezési díjért nem ellentételeztek valami gazdagon: egy pohár csapvíz, egy pohár szörpös víz és egy 50 forintos csoki, plusz a jelvény és az emléklap. 600 forintért kicsit aránytalan. Legalább egy szelet zsíros kenyér lilahagymával belefért volna. Éhesen maradni egy 20 kilométeres túrán? Ilyen eddig nem fordult elõ velünk.
Az biztos, hogy aki eljön a mi 2010. március 6-i MIZSE TT-nkre, Lajosmizsére, az nem ilyen ellátásban fog részesülni. Mi valójában vendégnek tekintjük majd a jelentkezõket, és úgy is fogunk velük bánni, ezt a Járóföld TE nevében megígérhetjük. Mert ma nem éreztük magunkat a szervezõk vendégeinek, sokkal inkább a mezõk és a falvak vendégeinek. Õk biztosak lehetnek abban, hogy visszavágyunk közéjük. A szervezõk, hát, õk nem...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Nagy Irén, Szemán Rózsa, Szõrös Anna, Szõrösné Székely Cecília, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Ráckevén, az Árpád-szobor alatt

 

A Savoyai-kastély

 

Tócsa mellett

 

Haladunk tovább

 

Ellenőrző pont

 

Gáton

 

Izé

 

Késő őszi színek

 

Lánycsoport

 

Lórévi szerb kereszt

 

Pihi

 

Poharas jó kedvünk van

 

Szent Vendel-szobor Szigetbecsén

 

André Kertész Múzeum

 

A Mester egyik képe

 

Jutalomosztás a célban

 

Ez a nap is nyomot hagyott rajtunk

 

Jelvény

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz